Kako skratiti vrijeme?

Kako skratiti vrijeme?

Pogledajte se i razmislite koliko vremena vam treba da si priuštite što vam treba? Možda želite “dobar i miran život”, ali vrijeme koje vam je potrebno da tako nešto ostvarite može da bude vrlo dugačko.

Možda ste podstanar, iznajmljujete stan ili kuću, jer jednostavno svoje nemate i možete samo zamišljati da jednog dana kupite vlastiti stan ili kuću. I takva pomisao može da bude vrlo nedostupna, daleko daleko od stvarnosti u kojoj se sada nalazite.

Možda imate djecu i neku beznadežnu situaciju bez podrške voljene osobe. Na vrh svega, ako se okrenete oko sebe, to nije ništa čudno, pa i drugi su u istoj situaciji. Posla nema, živi se od vrlo male plate ili penzije, možda od nikakve, možda se snalazite i preživljavate kako znate i umijete.

Vaš brak i brakovi vaših prijatelja se možda raspadaju, vaša prijateljica ganja oženjenog čovjeka iako nema ništa da jede i ne dobiva podršku niti od bivšeg niti od oženjenog čovjeka, ali nada se boljem sutra.

Ako sebe ne vidite u ovakvim sličnim situacijama, drago mi je, jer onda ste se uzdignuli dovoljno od patološki pasivne okoline i vodite svoj život ka cilju, a cilj je što bolji opstanak. Ukoliko se poistovjećujete sa ovih nekoliko primjera, čitajte dalje, možda vam dam ideju o tome kako da se uzdignete i skratite svoje vrijeme potrebno za ostvarivanje ciljeva koje želite da postignete.

Skratiti vrijeme znači osmisliti ideje i sprovesti ih u stvarnost na takav način da u kraćem vremenskom periodu ostvarite ono što bi nekoj običnoj osobi trebalo više mjeseci, godina ili decenija rada.

To naravno podrazumijeva da niste obična osoba. Svaka osoba je posebna i ima neke svoje nadarenosti svojstvene samo jednoj osobi. Pitanje je samo da li želite da demonstrirate prvo sebi, a onda i drugima, svoju nadarenost, svoje sposobnosti i da li ćete se oduprijeti uobičajenom pasivnom i beznadežno izgledajućem životu. To mi je želja, da uvidite da je moguće ostvariti bilo kakav cilj i ujedno skratiti vrijeme.

Da biste to “nešto” ostvarili, potrebno je da definirate svoje ciljeve. Samo ako znate šta želite da postignete možete tome da težite. Praktična vježba za definiciju vaših ciljeva je vrlo jednostavna, uzmite olovku i papir ili kompjuter i nešto vremena da svoje ciljeve jasno napišete, definirate i sami uvidite šta tačno želite da ostvarite. To je prvi korak.

Kad ste svoje ciljeve napisali, u nastavku praktične vježbe, napišite i koliko vam je vremena potrebno da u skladu sa sadašnjim mogućnostima, resursima, novcem, ostvarite to što ste si zadali kao ciljeve. Jasno uvidite koliko vam je vremena u prvom predviđanju potrebno za ostvarenje zadanih ciljeva.

Ono što slijedi u slijedećem koraku je aktivan proces razmišljanja i skraćenje vremema koje ste si u drugom koraku sami odredili. Sada ćete se potruditi da smislite kako daprepolovite vrijeme, da ga skratite, možda svedete na samo 10% od predviđenog vremena.

Možda čak i na manje vremena nego što ste do tada mogli sebi da zamislite. Postavite sebi pitanja: šta biste mogli da uradite da u kraćem vremenu ostvarite što želite? Šta trebate da promijenite? Da li trebate da ubrzate ritam? Možda trebate da upoznate veći broj ljudi? Gdje da nađete takve ljude? Možda vam treba bolji posao sa boljom platom, pa gdje da ga nađete i kako? Masa pitanja koju sebi budete postavljali je pozitivna stvar. Mislite na to da je to proces, a postavljanjem pitanja samom sebi, započeli ste to i nećete nikad više biti ista osoba.

Zauvijek će vam biti jasno da u kraćem vremenu možete da ostvarite šta želite jer ćete kroz ovu prvu vježbu vratiti sebi i jednu osobinu koju davno niste koristili, svoju sposobnost stvaranja.

Najbolje je da vam približim jedan primjer o tome kako ovaj način razmišljanja i skraćenja vremena, možete sprovesti u praksu u svom životu.

Uzmite primjer zubarske asistentice, u stvari jedne osobe, koja sama mijenja zubarsku asistenticu u nekih 14 dana vremena. Takva osoba nema stalan posao. Želi da ostvari mnogo više od ponuđenih 150 eura za dva tjedna, ona razmišlja kako da ostvari 1500 eura mjesečno. Poznato joj je da zubari trebaju asistentice, a isto tako da su zamjene asistentica potrebne kada je neka stalno zaposlena na bolovanju. Ona skraćuje sebi vrijeme tako da sve svoje prijateljice popisuje u bazu podataka zajedno sa zubarskim ordinacijama. Zubarima tako nudi asistentice na sličan način kako je i ona radila, za jedno kraćeili duže potrebno vrijeme. Neke prijateljice će se i trajno zaposliti. Iz prihoda naplaćenim zubarima, isplaćuje plate svojim zaposlenicama i njoj eventualno može da ostane višak od 1500 eura.

Takva ideja se naravno ne sprovodi od danas do sutra. Neki će misliti kako je potreban kapital za zapošljavanje, ali to je samo djelomično istina. Upisivanje osoba i zubara u bazu podataka je energija i vrijeme koje se u takav biznis ulaže. Preliminarno kontaktiranje zubarskih ordinacija u svrhu otkrivanja potrebe za asistenticama još uvijek ne spada u komercijalnu djelatnist koja se mora registrirati. Kad se otkrilo da se asistentice mogu posredovati na ovakav način, sa vlastitim obrtom ili firmom, osoba može napraviti prve ugovore sa zubarskim ordinacijama. Isplate zaposlenicama može da izvrši onda kad dobije isplatu od zubarskih ordinacija, tako je potreban kapital sveden na minimum u svrhu obavljanja administracije i komunikacije. Na ovom primjeru se treba učiti i razmisliti kako možete sami za sebe skratiti vrijeme i postići više rezultata kroz razmišljanje koje sprovodite u praktičan život.

Na vama je red da počnete u svom životu da kratite vrijeme. Imat ćete mnogo više od života. Bit ćete vredniji, zadovoljniji, imat ćete više slobodnog vremena. Možda ostvarite nešto više za svoje slijedeće generacije. I možda ove savjete iskoristite da stvorite sebi zadovoljnu budućnost u svom životu.

Jean Louis

Kontaktirajte RCD usluge

Pošaljite svoje pitanje ili komentar. Ispunite potrebne podatke i pošaljite pitanje.

Kontakt putem Telegram icon Telegrama koristeći username @rcdrun


Ime i prezime:


E-mail:


Telefon sa međunarodnim prefiksom države:


Poruka: